El talent perdut

Passejant lentament i amb atenció plena -com diuen els meditadors- pots adonar-te que a Reus li manquen coses. Aspectes que han estat extirpats sense dilació. La ciutat s’ha convertit en qualsevol altra.

Així, que sempre intento passar per la plaça Mercadal per dir-me: “ets a Reus”. Si camines només mirant als costats, perds l’orientació, perquè no hi ha senyals distintives ni úniques. Així que pots arribar a pensar que ets en qualsevol altra ciutat i perdre el nord.

El motiu és la pèrdua del talent ampli que va distingir els reusencs durant molts anys. Per exemple, aquell talent comercial del qual tant es parla ja no hi és, només cal que gireu el cap a banda i banda i en sereu conscients de la pèrdua.

El centre és una còpia de qualsevol carrer de qualsevol ciutat. La iniciativa creativa i valenta que marca la diferència ha estat arrencada d’arrel perquè cal creure en ella i donar-li suport.

I això és feina de fer números, de seure a taula i parlar amb els sectors implicats i crear un pla de desenvolupament únic amb ajudes per la gent de la ciutat.I això és feina cerebral que treu molt temps que es pot aprofitar per inaugurar rotondes i fer altres plànings empresarials que donen més rendiment a la butxaca.

Per tant, Reus ha adoptat el talent enllaunat de les franquícies. Un concepte que es pot generalitzar a tots els sectors. No només s’han extirpat els comerços familiars de Reus de tota la vida, sinó que s’ha frenat iniciativa innovadora i creativa perquè no hi ha ajudes ni plans d’adopció de noves maneres de fer diferents de la resta de ciutats.

Així, aquesta norma generalista està deixant perdre el talent de l’art, la gastronomia, la literatura, la música, l’arquitectura, l’empresa, etc. de la gent de la nostra ciutat. La manera de fer política s’ha centrat en l’aprofitament immediat sense pensar en la distinció i l’excel·lència i això, a la llarga, passa factura.

La manca d’identitat i distinció és la primera conseqüència. Per aquest motiu, és necessari un canvi en la manera de fer les coses donant prioritat a la iniciativa pròpia, ajudant l’emprenedor empresarial, comercial, artístic, intel·lectual, les associacions i col·lectius que en són molts a la ciutat, etc.. I propiciant el sorgiment de noves iniciatives a tots els nivells.

Per això, només cal deixar de banda els aprofitaments propis i mirar més enllà del balcó de l’Ajuntament. Cal fer números amb transparència, i parlar amb franquesa amb tots els sectors, per dissenyar plans realistes en comú que facin que el talent es quedi a casa i converteixi la ciutat en el referent del qual tant s’ha omplert la boca durant dècades.

Anna Mor

Anna Mor, Llicenciada en Música, és núm. 13 de la candidatura de denouReus