Manifest fundacional

denouReus és l’aposta d’un col·lectiu de ciutadans que tenim ganes de treballar pel futur de la ciutat de Reus i que volem repensar el seu model de gestió. Aquesta iniciativa parteix d’un grup de persones que veiem amb preocupació el present i el futur de la nostra ciutat.

D’una banda, no ens sentim representats per uns partits polítics que estan atrapats en les seves estructures i que cada cop estan més allunyats dels ciutadans. De l’altra, pensem que les institucions locals i territorials no donen una resposta satisfactòria a les necessitats de la societat.

Més enllà de resignar-nos, creiem que només des de la ciutadania podem trobar respostes als requeriments presents i als reptes de futur. És una elecció personal implicar-se en canviar la forma de fer les coses o quedar-se a casa i deixar que tot continuï com fins ara, però ha  quedat demostrat, que no fer res, té pitjors conseqüències que equivocar-se.

Aquesta necessitat d’acció des de la base, des de la ciutadania, està vinculada a una tendència cada cop més present a moltes altres ciutats del món on creixen les exigències socials i democràtiques.

Per altra banda, en el context històric en què vivim, on la ciutadania estarà cridada a decidir el seu futur com a país, les administracions locals tindran un paper preeminent en l’exercici del dret a decidir de la nació catalana.

No obstant a Reus, amb un Ajuntament governat a partir d’un pacte polític que inclou regidors contraris a aquest dret,  serà difícil que les relacions del nostre consistori amb les institucions del país no estiguin condicionades, la qual cosa dificultarà que la ciutat pugui participar activament i de manera destacada en aquest procés històric.

Estem perdent el tren de la història i també perdem la capacitat de ser referents en aquest moment transcendental. En aquest context d’empoderament individual i de compromís col·lectiu, considerem imprescindible l’articulació d’una proposta ciutadana local, transversal i oberta a la participació política fonamentada en:

  • l’evolució democràtica,
  • la justícia social i
  • el suport a la consulta pel dret a decidir.

Per tot això, des d’una rotunda voluntat democràtica, transversal i transgressora, amb de nou Reus presentem aquesta proposta col·laborativa i convidem a totes aquelles persones, col·lectius i entitats del teixit socio-polític de Reus que ho vulguin a adherir-s’hi per fer:

  • un nou Reus capdavanter en participació política que permeti una presa de descisions dels ciutadans real i efectiva;
  • un nou Reus just que aporti noves idees i solucions adients als problemes dels reusencs i que generi de forma directa una millora en la qualitat de vida de la ciutat;
  • un nou Reus compromès amb la voluntat d’evolucionar com a país i que entengui el dret democràtic a decidir com quelcom irrenunciable. 

Els signants del manifest denouReus estem convençuts que només podrem dotar-nos d’una ciutat d’arrel humanista i del segle XXI si restituïm la confiança en les persones i en les institucions, i rescatem el talent i el coneixement propis de la societat (reusenca).

Entenem que aquest projecte únicament es pot dur a terme honestament, fent-nos responsables de les nostres decisions i del seu abast des del sentit comú i la raó i estenent al màxim de persones i col·lectius possibles l’assumpció d’aquest repte.

Per tal d’acomplir-lo, a denouReus volem construir un espai d’ampli abast ciutadà que incorpori persones, grups i entitats i que compti, també, amb partits polítics que vegin necessari anar més enllà de les seves fronteres per tal d’oferir respostes a les necessitats del país i de la ciutat d’una manera diferent i radicalment democràtica.

Volem ser l’eina que reculli les inquietuds ciutadanes per construir el futur. Per això presentarem propostes en forma d’iniciatives populars assumibles, assenyades i realitzables, sense descartar l’opció de presentar una candidatura àmplia i integradora, que compti amb tots els agents que es vagin sumant al projecte, a les properes eleccions municipals –al maig del 2015– i que constitueixi una veritable alternativa de govern.