Noves maneres de fer política vol dir també Noves polítiques

M’he sumat a la plataforma ciutadana denouReus, perquè planteja noves maneres de fer política que és la via més eficient per fer noves polítiques, més eficaces. Les estructures dels partits tradicionals ens han portat a un esgotament i desafecció perquè són, malauradament molt previsibles, encara que, de tant en tant, molt de tant en tant, ens canviïn les persones o els lideratges.

La plataforma reuneix persones i idees diverses, però que basen les seves propostes en tres mètodes: escoltar, reconèixer l’expertesa i participar. Per tant, per exemple, no seran regidors grans polítics professionals, sinó ciutadans amb la sensibilitat necessària per escoltar totes les sensibilitats, crear consens i unir-les en el propòsit i, sobretot, fer participar els qui en saben en les decisions. Executar-les, llavors, serà tasca senzilla.

A denouReus hi ha el talent necessari amb capacitat per fer emergir l’expertesa des de la participació. De baix cap a dalt, com mana la Democràcia. El nostre programa s’ha fet així, sense idees ni propostes preconcebudes.

Hem parlat amb molta gent pertanyent a molts àmbits, experts en els seus àmbits, i hem adoptat les seves propostes. Perquè aquesta és la clau de l’èxit: gestionar els interessos i necessitats reals de la gent. Volem que l’elector sigui una persona activa i compromesa, que participi i decideixi abans, durant i després del dia 24-M.

Hem fet i fem molt d’èmfasi en el nostre Codi Ètic i en el nostre mètode, basat en la participació, el talent i l’expertesa. És la nostra manera de fer política. Som gent de tota mena: jubilats, professionals, treballadors, autònoms, estudiants, artistes, comunicadors,… amb una fita comuna: servir.

Aquí ningú ve per quedar-se en la política: ho tenim molt clar i per això ho hem escrit al Codi Ètic. Es tracta de contribuir amb la nostra capacitat d’escoltar i de motivar la ciutadania al reposicionament de Reus.

Un Reus que volem per les persones, per la felicitat de les persones, per la seva prosperitat. I, per això, som sensibles a totes les propostes que vetllen per la cohesió social, perquè de la crisi en sortim tots i tots alhora.

No podem conviure feliços en una ciutat on manquen beques menjador, guarderies, places de residències per a la gent gran a preus raonables, sostres per famílies que la crisi els ha portat la pobresa extrema. Calen plans d’emergència per tot plegat i plans de futur perquè aquestes situacions no es repeteixin. Si més no, nosaltres volem posar-hi el millor de cadascú perquè no es repeteixin.

Les solucions arrenquen des de cada ciutadà, des de l’assumpció que cada persona fa de les propostes. Les solucions passen per un mateix. No hem d’esperar que plogui el “manà”. Per això és necessari fer participar i comprometre tothom en les decisions i en el futur.

La contribució, avui per avui, de la plataforma cívica denouReus a la política municipal es basa més en les formes, en el mètode, que en el fons. Però justament aquest mètode, alimentat cada dia amb idees, propostes i compromisos, és el que permetrà molt aviat aconseguir els propòsits consensuats dels reusencs, per un futur prometedor que abraci la felicitat de tots i totes.

Com va dir el nostre cap de llista, Lluís Gibert: Fem-ho! (sempre en plural, vosaltres i nosaltres, fem-ho plegats).

Josep Moragas és membre de la Plataforma ciutadana denouReus

Josep Moragas és membre de la Plataforma ciutadana denouReus