Predicar amb l’exemple

Una campanya electoral és un excel·lent termòmetre per copsar les inquietuds de la ciutadania. En aquesta micro enquesta personal sorgida del tu a tu amb la gent amb qui vas parlant, et trobes amb un tema estrella, la desconnexió i desconfiança general amb el sistema i amb els seus polítics.

Segurament s’ho han guanyat a pols i a Reus, les recents visites de la benemèrita, han augmentat aquesta sensació que tots els polítics no es dediquen al servei públic sinó que només miren pels seus interessos personals.

Sabent això, la majoria de partits que es presenten a les eleccions municipals ens parlen de transparència i de participació ciutadana com a fórmules per tornar a enganxar al ciutadà amb les seves institucions.

Però parlar és fàcil i les paraules i els programes electorals se’ls emporta el vent. El que reclama el reusenc són fets i no promeses que acabaran incompletes; i els fets desmenteixen aquesta bona voluntat de la vella política.

És per això, que nosaltres, des de denouReus, hem intentat que els nostres actes acompanyessin sempre a les nostres paraules, i quan parlem de participació, ens mirem a nosaltres mateixos i observem com hem fet un programa sorgit de la participació de centenars de reusencs i reusenques que han volgut participar en la seva configuració i com hem fet una llista amb un plantejament obert i participatiu a través d’unes primàries obertes.

Per altra banda, quan parlem de transparència, parlem que fem públiques totes les propostes, discursos, actuacions i pressupostos de campanya. De la mateixa manera, quan parlem d’incorporar cares noves, només cal que revisem les persones que s’han implicat en aquest projecte de nova política per constatar que cap membre de la llista ha participat mai dels entramats societaris municipals com INNOVA, SAGESSA o RELLSA.

I quan parlem de talent som el clar exemple de com la política tradicional no ha estat capaç d’atraure a tantes persones disposades a treballar per la seva ciutat sense la càrrega de la jerarquia política i la militància.

Per últim, quan diem que no volem ser professionals de la política, observem com cap de nosaltres ha gaudit de cap dia de vacances laborals per dedicar-se a fer campanya electoral, (que, per cert, ens l’hem pagat nosaltres mateixos), perquè tenim una vida professional i no necessitem de la política per viure.

En definitiva, la gent necessita recuperar la confiança en gent nova i en una nova manera de fer política, i la confiança no es guanya amb promeses, sinó predicant amb l’exemple. Perquè no. Tots no som iguals.

Lluís Gibert és advocat i cap de llista de la Plataforma cívica denouReus

Lluís Gibert és advocat i cap de llista de la Plataforma cívica denouReus