Procés participatiu OC

Aquesta tarda s’ha produït la primera reunió del procés participatiu engegat per l’Ajuntament de Reus arrel de l’aprovació de la moció que proposava la derogació de l’Ordenança de Civisme (OC) aprovada pel govern de CiU i PP el passat mandat.
Després d’una sèrie de reunions de la comissió de l’Ajuntament creada per aquest motiu, a la que només poden assistir regidors, el procés s’ha obert a la ciutadania en general i diferents col·lectius i entitats hem estat citats a la sala Santa Llúcia.
La trobada tenia un caràcter essencialment informatiu i s’ha iniciat amb la benvinguda de l’alcalde que ha explicat els esdeveniments que han conduït a la creació de la comissió i el procés participatiu i ha defensat l’Ordenança vigent tot i acceptar que és possible que es produeixi una millora a través d’aquest nou mecanisme.
A continuació una tècnica de l’Ajuntament ens ha explicat quins serien els passos a seguir dins el procés participatiu. A partir d’avui s’ha obert el termini per enviar les propostes i consideracions que es creguin oportunes en base al text actual, fins el 9 de novembre. A més, es facilitarà a la web el text íntegre de l’OC tal i com està formulada actualment.
La reunió ha continuat amb cada grup municipal exposant el seu punt de vista sobre l’OC i els canvis que proposen. Aquest punt ha ocupat molt ja que ningú ha respectat el temps màxim establert i hem pogut assistir a un simulacre de míting electoral. Tot i que sigui interessant conèixer de primera mà l’opinió dels partits polítics, aquests tenen molts altaveus per a fer-la arribar als ciutadans i potser s’ha donat massa importància a aquest fet dins de la reunió.
Un cop realitzats aquests parlaments, la tècnica de l’Ajuntament ens ha presentat breument els diferents punts dels que es compon l’OC, mitjançant alguns exemples, però sense entrar en detalls del contingut.
Finalment, s’ha obert un torn de paraula als assistents per resoldre dubtes sobre l’exposició. S’han produït diversos torns sobre temes relacionats amb l’OC, la forma de desenvolupar el procés participatiu i altres aspectes.
Per la nostra part hem demanat més informació sobre com es duran a terme certes parts del procés a nivell tècnic i també hem volgut saber el grau de compromís dels grups municipals amb el resultat del procés participatiu, ja que els encarregats de redactar la nova OC són els regidors. Aquesta última no ha tingut una resposta concreta, però es confia en que el resultat final reflecteixi de manera adequada l’opinió d’aquells que participin al procés. També hem sol·licitat dades sobre els tipologies d’infraccions més comunes relacionades amb l’OC que ens seran facilitades per poder valorar amb més coneixement les propostes.
Tot i les mancances en el funcionament d’aquest primer acte, esperem que durant les properes setmanes aquests dèficits es vagin resolent i finalment aquest procés permeti generar de forma col·lectiva una nova OC que generi consens entre els diferents sectors de la ciutat.