Reus capital: la indústria i el comerç dels productes del camp

Reus és capital o, millor dit, Reus ha de recuperar la capitalitat. Volem ser capital no per disputes de campanar amb la que ho és administrativa: Tarragona. Volem ser capital de l’àmplia zona del Camp que, tradicionalment, ens ha portat els seus productes per transformar-los i comercialitzar-los. Sí; ser capital per servir a la gent del territori: Conca de Barberà, Alt i Baix Camp, Priorat, Terra Alta i altres.

La capitalitat econòmica crea fluxos positius en altres àmbits: cultural, oci, turisme, sanitat, comerç,… Per això també volem ser capital.

Concentrant les produccions agrícoles del territori: vinya, avellana, oli, ametlla, garrofa; Reus sempre havia assumit la seva transformació i comercialització al món. Això va crear una cultura de comerç exterior potent, autodidacta però potent, des del segle XIX a ençà. Una primera proposta que hem de fer, doncs, és reivindicar uns estudis reglats de comerç exterior.

A denouReus som conscients que aquests productes del nostre entorn, avui, necessiten de valors afegits, a través de la innovació, per defensar millors preus al mercat que permetin augmentar les rendes dels agricultors.

Per això cal potenciar les activitats de Recerca i Innovació, R+D+i, a les empreses, apostar fort per estructures com el Centre Tecnològic en Nutrició i Salut, l’IRTA Mas Bové, l’Estació Enològica i el seu panel de Tast d’Oli, els estudis de la URV relacionats, la Facultat de Medicina i l’Hospital Universitari de Sant Joan com a centre de recerca, també, i entitats que dinamitzen la recerca i la innovació com el Clúster de Nutrició i Salut AINS… Donar suport a institucions com la DO Avellana de Reus, la DOP Siurana, l’International Nut Council (INC)…

Tot allò que aporti innovació i internacionalització de l’economia dels productes del Camp aporta valor a Reus: amb llocs de treball qualificats, amb atracció de fluxos de la gent del territori que demandaran comerç, oci, cultura…

A tot plegat, cal afegir-hi també el sector de Nutrició animal que, amb seu a Reus, també dóna servei a l’activitat ramadera, avícola i porcí. Això també pertany a la tradició que cal recuperar (als anys 60 érem la capital avícola d’Espanya).

Les institucions han de tenir plans estratègics clars. Reus té infraestructures i els professionals de recerca i comercials ara suficients per recuperar el pes i la capitalitat de l’activitat econòmica de l’agroalimentació a Catalunya (aquella segona ciutat de la Catalunya del segle XIX).

Però cal seguir apostant per potenciar, ajudar i dotar les estructures. Hi ha feina a fer, en aquest àmbit, perquè darrerament l’entorn de crisi i la manca de voluntat política han alentit aquest desenvolupament.

Volem ser capital per ser atractius, perquè en la mesura que siguem atractius podrem donar serveis que potenciaran altres àmbits: petit comerç, cultura, oci, esports, sanitat,… i crear llocs de treball, de qualitat, de valor afegit. L’economia és l’inici d’una roda que quan gira a la velocitat adequada ho engreixa tot.

Reus, avui dia, pot ser capital de productes que estan en la base de la Dieta Mediterrània (Fruits secs i oli), una dieta ben estudiada a Reus per la nostra Facultat de Medicina (Drs. Massana, Jordi Salas, Dres. Rosa Solà, Montse Giralt, entre molts altres grans professionals de casa nostra) i publicitada al món en mitjans europeus i nord-americans de prestigi en recerca alimentaria i per l’INC (a més de les empreses del sector).

La Dieta Mediterrània ha estat reconeguda per l’UNESCO com a patrimoni immaterial de la humanitat. I aviat, a Tarragona tindrem els Jocs del Mediterrani.

Hi veieu una oportunitat de col·laborar en la dieta? I, en aquest aparador, l’oportunitat de reivindicar i promocionar Reus com a capital mundial de productes i estudis de la Dieta Mediterrània?

Nosaltres, denouReus, sí. Com és que no se’ls hi ha acudit als nostres polítics i a nosaltres sí? Perquè nosaltres som ciutadans que escoltem la gent, les empreses, els investigadors, el talent i l’expertesa.

Josep Moragas, membre de la Plataforma ciutadana denouReus

Josep Moragas, membre de la Plataforma ciutadana denouReus